Kun 1990-luvun puolivälin tienoilla aloitin oman kristillisen vaellukseni, oli yhtenä kiistojen jakolinjana konservatiivi- ja liberaalikristillisyys. Sama keskustelu jatkuu edelleenkin, vaikka termit ovat paikoin muuttuneet ja jakolinjan määritelmä näkemysten välillä on siirtynyt. Tuolloin kiistakysymyksiä olivat perinteisemmät aiheet, kuten raamattukäsitys ja yliluonnollisuus. Nykyisin konservatiivien ja liberaalien lisäksi puhutaan evankelikaaleista, raamattu-uskollisista, klassisen kristinuskon kannattajista ja progressiivista. Näistä itselleni silmiinpistävintä on termi ”klassisen kristinuskon kannattaja”. Jatka lukemista Mistä löytyy klassinen kristinusko?
Aihearkisto: Metodismi
Wesleyn nelitahokas 4/4: Kokemus
John Wesley on jossakin yhteydessä sanonut niin, että ei ole olemassa mitään muuta uskontoa kuin sosiaalinen uskonto. Hän ei tällä tarkoittanut mitään kommunistista tai humanistista manifestia, vaan hän halusi korostaa kristillisen uskon kokemuksellisuutta. Sitä, että uskomme on yhteyttä Jumalaan ja lähimmäisiin.
Jatka lukemista Wesleyn nelitahokas 4/4: KokemusWesleyn nelitahokas 3/4: Järki
Kristittyjä, kuten uskonnollisia ihmisiä muutenkin, saatetaan syyttää tyhmyydestä ja taikauskosta. Saatetaan ajatella, että uskonnollisella uskolla ei ole minkäänlaista paikkaa tai tehtävää nykyajassa, jossa tiede on näyttänyt ihmiskunnan järjen mahdollisuudet. Tällaisen kritiikin vuoksi saatamme uskovina ajatella, että järki on jotakin, mikä on uskon vihollinen. Näin ei kuitenkaan ole. Järki on meille uskoville vähintään yhtä tärkeä asia kuin niillekin, jotka eivät usko.
Jatka lukemista Wesleyn nelitahokas 3/4: JärkiWesleyn nelitahokas 2/4: Traditio
Traditio tai perinne voi ensi alkuun kuulostaa vähän tylsältä. Että se tarkoittaa vain vanhoja asioita, joista ei enää ole mitään hyötyä. Joissain kristillisissä piireissä sitä voidaan jopa pitää huonona asiana. Ajatellaan, että meidän kuuluu olla kaiken aikaa alussa, Raamatussa. Että kaikenlaiset tavat ja perinteet ovat kuollutta uskonnonharjoitusta.
Jatka lukemista Wesleyn nelitahokas 2/4: TraditioWesleyn nelitahokas 1/4: Raamattu
Olin jokunen vuosi sitten ryhmän kanssa matkalla ulkomailla. Olimme menossa tiettyyn paikkaan ja etsimme sitä. Apuna oli tietenkin kännykän karttasovellus. Määränpäätä etsiessämme yksi ryhmäläisistä kertoi, miten oli ollut samankaltaisessa tilanteessa. Navigaattorina oli toiminut henkilö, jolla oli ollut tabletti, josta hän tiiviisti seurasi edistymistä. Määränpäänä oleva paikka oli aukion reunalla, niin että kun ryhmä saapui aukion vastakkaiselle laidalle, määränpääkin näkyi jo. Mutta navigaattorina ollut henkilö ei luottanut aistihavaintoihin, vaan piti katseensa tiukasti tabletissaan. ”Nyt pitää kääntyä vasemmalle ja kiertää myötäpäivään”. Sen sijaan, että ryhmä olisi kulkenut aukion yli suorinta tietä, seurattiinkin karttaohjelman ohjeita, ja määränpäähän kierrettiin aukion laitaa pitkin.
Jatka lukemista Wesleyn nelitahokas 1/4: RaamattuMiten käytän rahaa?
Raha on asia, joka koskettaa kaikkia elämämme osa-alueita. Siksi se liittyy myös hengelliseen elämään. Samaan aikaan raha on myös asia, joka herättää tunteita ja ristiriitoja. Seurakunnissa saatamme suhtautua rahaan työvälineenä, Jumalan siunauksen välikappaleena tai yksityisasiana. Jonkun mielestä kirkossa ei saisi puhua rahasta. Toisen mielestä siitä pitäisi puhua enemmän.
Mitä mieltä asiasta onkaan, niin seurakuntaelämässäkään ei voi välttyä rahalta. Toisaalta, jos haluamme omistaa elämämme Jumalalle, niin siihen kuuluu myös taloudellinen puoli. Itse asiassa kolehdin kerääminen jumalanpalveluksessa on kiinteä osa itse jumalanpalvelusta. Se ei ole maksu esityksestä tai varsinaisen ohjelman katkaiseva mainoskatko. Kolehdissa pääsemme palvelemaan Jumalaa osallistumalla myös taloudellisesti hänen työhönsä. Jatka lukemista Miten käytän rahaa?
Yhdessä eteenpäin
Metodistikirkko perustuu liittoajatukselle. Seurakunta ja koko kirkko on liitto. Pelastus armosta uskon kautta perustuu liittoon, jonka Jeesus Kristus solmi. Uskossa oleminen on siis liitossa olemista. Ja liiton ydinajatus on yhteys. Jatka lukemista Yhdessä eteenpäin
Maailmanlaajuista kirkkoa etsimässä
Tämän päivän metodistikirkko on suuren haasteen edessä. Suomessakin vaikuttava Yhdistynyt Metodistikirkko (United Methodist Church) on noin 13 miljoonaa jäsentä kattava maailmanlaajuinen kirkkokunta. Aivan viime vuosiin saakka kirkon painopiste on ollut Yhdysvalloissa, jossa myös kirkon korkein päättävä elin, joka neljäs vuosi järjestettävä yleiskonferenssi, on kokoontunut. Kirkon opin ja organisaation määrittävä kirkkojärjestys, Book of Discipline, on sekin ollut hyvin yhdysvaltalaisesta näkökulmasta laadittu. Jatka lukemista Maailmanlaajuista kirkkoa etsimässä
Herätys alkoi uskonkriisistä
Suurkokoukset, pienryhmätoiminta ja aktiiviset maallikot olivat metodistisen herätyksen menestystekijöitä.
Metodismi on 1700-luvulla syntynyt herätysliike, joka nykyisin kattaa useita kirkkokuntia ja pitää sisällään noin 80 miljoonaa ihmistä. Metodismin vaikutus on kuitenkin tätä laajempi. Jatka lukemista Herätys alkoi uskonkriisistä
Teologian työkalut
Martti Lutherin reformaation pääperiaatteita kuvataan latinankielisillä Sola-lauselmilla. Näistä kuuluisin on Sola fide eli yksin uskosta. Periaatteita on yhteensä viisi: Yksin armosta, yksin kirjoituksista, yksin Kristuksesta, yksin armosta ja kunnia ainoastaan Jumalalle. Jatka lukemista Teologian työkalut