Pienestä siemenestä suuri puu

Jeesus puhuu vertauksin. Teemana on Jumalan valtakunta ja kuvasto on maanviljelyksestä. Vertauksin puhuminen oli selkeästi Jeesuksen pääasiallinen tapa opettaa laajoja väkijoukkoja. Opetuslapsilleen hän selitti vertaukset ja piti opetuksia myös selkokielellä.

Viljelijä ja itsestään kasvava vilja (Mark. 4:26–29)

Kumpikin vertaus kuvaa Jeesuksen sanojen mukaan Jumalan valtakuntaa. Hän ei kuitenkaan puhu tuonpuoleisesta Jumalan valtakunnasta, vaan sen tulemisesta meidän keskellemme tässä ja nyt.

Vertaus viljelijästä ja itsestään kasvavasta viljasta on mielenkiintoinen. Jeesus korostaa viljan kasvamisen salaisuutta, se todella kasvaa itsekseen. Samalla hän kuitenkin yksinkertaistaa asiaa, niin että varmasti moni kuulijakin jää miettimään syitä sille. Viljeleminenhän ei koskaan ole niin helppoa, miltä Jeesus saa sen kuulostamaan.

Viljelemisessä pitää muokata maata, kastella ja lannoittaa, kitkeä rikkaruohoja ja hoitaa monenlaista muutakin puuhaa. Viljelijän työ kasvuaikana on siis paljon muutakin kuin lepäämistä ja kasvavan viljan tarkkailemista.

Syy tälle yksinkertaistukselle oli, että siemen tekee samaa kuin viljelijäkin. Sekin nukkuu maassa ja lopulta nousee ylös. Ylösnouseminen tässä on sama sana, jolla kuvataan Jeesuksen ylösnousemusta. Siemen on Jeesus, joka on istutettu maahan, ja joka tuottaa satoa, kun se nousee.

Jeesuksen aikana ylösnousemus oli juutalaisille tuttu termi. Ajateltiin, että ylösnousemus tapahtuu aikojen lopulla Herran päivänä. Sitä ennen Jumala lähettää Messiaan, joka palauttaa Daavidin valtakunnan loistoonsa ja tuomitsee viholliskansat.

Vertauksellaan Jeesus sanoo, että Jumala toteuttaa lupauksensa hyvin erilaisella tavalla, mitä oli odotettu. Ensinnäkin se tapahtuu hiljaa ja alkaa todella pienesti. Tämä on suora viittaus Jeesuksen alkaneeseen toimintaan. Vaikka hän oli saanut paljon huomiota ja seuraajia, hänet oli helppo sivuuttaa.

Jeesushan oli oppimaton ja syntyisin ihan väärästä paikasta. Hän toimi syrjäisessä Galileassa ja tuntui välttelevän vallankaappauksen aloittamista. Mutta ydin on se, että pienestä alusta syntyy jotakin suurta: Jumalan valtakunta ilmestyy.

Vielä vertauksen lopuksi Jeesus viittaa Joelin kirjan ennustukseen, joka ikään kuin alleviivaa kaikkea sanottua. Joel kirjoittaa: ”Lähettäkää sirppi, elo on jo kypsää.” (Joel 4:13a) Tämä viittaus tuo vertaukseen myös varoituksen. Pientä ja vaatimatonta alkua ei kannata ylenkatsoa, koska siinä samalla ylenkatsoo Jumalan suuria töitä. Kuitenkin elonkorjuun aika oli tulossa, kuten oli luvattu.

Sinapinsiemen (Mark. 4:30–34)

Toinen vertaus siirtyy viljan viljelemisestä puutarhakasveihin. Sinapinsiemeneen. Vertauksen kuvauksesta saattaa saada sen mielikuvan, että Jeesuksen mukaan sinappikasvi kasvaisi suureksi puuksi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan Jeesuskin puhuu puutarhan kasveista, puskista ja vastaavista, ei puista.

Idea on kuitenkin sama kuin edellisessä vertauksessa: jostakin hyvin pienestä tulee hämmästyttävän iso. Vertauksessa puhuttu sinappikasvi voi kasvaa jopa kolmemetriseksi. Kun siemen on halkaisijaltaan vain millin tai pari, on kokoero valtava.

Vertaus sinapinsiemenestäkin sisältää viittauksia Vanhan testamentin profeettoihin. Sillä Jeesus haluaa haastaa kuulijoidensa käsityksiä Jumalan valtakunnasta.

Viittaukset jatkuvat. Jeesus mainitsee, että sinappipuun kasvaessa se tulee niin suureksi, että jopa linnut voivat tehdä pesiä sen oksille. Tämä on selkeä viittaus useampaan Vanhan testamentin kohtaan. Esimerkiksi Hesekiel kirjoittaa näin: ”Minä istutan sen Israelin korkealle vuorelle, ja se tekee oksia, tekee hedelmää ja kasvaa mahtavaksi setripuuksi. Sen suojassa pesivät kaikki linnut, kaikki siivekkäät asuvat sen oksien varjossa.” (Hes. 17:23)

Kuva Jumalan istuttamasta puusta, jonka oksilla linnut pesivät, oli juutalaisille tuttu kuva Messiaan valtakunnasta. Ja Jeesus halusi vertauksellaan sanoa, että tämä kuva oli nyt hänen toiminnassaan toteutumassa. Sen alku olisi pieni ja vaatimaton, kuten sinappipuun siemen, mutta lopulta se kattaisi koko maailman.

Ja kun katsomme tämän päivän maailmaa, voimme todeta, että osaksi tämä on jo toteutunutkin. Kaiken alku oli todella mitätön: yksi kiertelevä saarnaaja syrjäseuduilla ja hänen epämääräinen kahdentoista miehen opetuslapsijoukkonsa. Heidän ensi kertaa julistamansa sanoma on julistettu lähes kaikilla maailman kolkilla, Jeesuksen seuraajaksi tunnustautuu yli 2 miljardia ihmistä eli noin kolmannes ihmiskunnasta. Kristinusko on muuttanut maailmaa monella tapaa: se on johtanut tieteen kehittymiseen, ihmisten välisen tasa-arvon kasvuun, sosiaalihuollon syntymiseen ja vaikka mihin.

Meille nämä kaksi vertausta toimivat rohkaisuna ja kehotuksena. Rohkaisuna siinä, että vaikka olemme pieniä ja heikkoja, meidän puolellamme on suuri Jumala. Kehotuksena siinä, että me olemme Jumalan valtakunnan lähettejä tässä maailmassa. Me olemme niitä sinappipuun haaroja, jotka kasvavat levittäen Jumalan tuntemista ja suojaa.

Jaa tämä:
Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *