Uusi vuosi – Uusi liitto

Vuoden vaihteessa on tapana tehdä erilaisia lupauksia uudelle vuodelle. Joku lupaa tehdä elämäntaparemontin ja alkaa kuntoilla sekä syödä tervellisesti. Toinen lupaa hidastaa kiireistä elämänrytmiään. Joku taas ehkä lupaa nähdä ystäviään enemmän. Tai lukea enemmän kirjoja, matkustaa ja nähdä maailmaa.

Usein tällaiset lupaukset jäävät täyttymättä. Alkuinnostuksessa kyllä saatetaan lähteä uudenvuodenpäivänä kuntosalille, mutta arjen taas alkaessa myös vanhat tavat palaavat. Vaikka kyllä jotkut lupaukset saattavat toteutuakin.

Myös hengellisessä elämässämme saatamme pohtia uudelle vuodelle muutoksia. Ehkä jopa koemme, että pitäisi tehdä jonkinlaisia uudenvuoden lupauksia. Mutta hyvä uutinen on se, että Jumala ei odota meiltä uudenvuodenlupauksia.

Itse asiassa Jeesus jopa kielsi vannomisen, koska emme voi olla varmoja, pystymmekö pitämään lupausta. Ja vaikka Jeesuksen vannomiskielto ei suoraan kohdistunutkaan uudenvuodenlupauksiin, se sopii hyvin tähän.

Mutta Jumala kyllä odottaa meiltä jotakin. Hän odottaa, että pyrimme elämään hänen kanssan joka hetki. Ei vain sitä, että kerran vuodessa tai edes kerran viikossa muistuttaisimme itseämme suhteestamme Jumalaan. Vaan joka päivä, joka hetki.

Hän odottaa, että annamme hänen tehdä työtään meissä ja meidän kauttamme. Ja siitä kertoo tämänkertainen tekstimmekin, jonka aiheena on Jumalan tekemä uusi liitto:

»Tulee aika», sanoo Herra, »jolloin minä teen uuden liiton Israelin kansan ja Juudan kansan kanssa. Tämä liitto ei ole samanlainen kuin se, jonka tein heidän isiensä kanssa silloin kun tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. Sen liiton he rikkoivat, vaikka minä olin ottanut heidät omakseni, sanoo Herra.

»Tämän liiton minä teen Israelin kansan kanssa tulevina päivinä, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä, kirjoitan sen heidän sydämeensä. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Silloin ei kukaan enää opeta toista, veli ei opeta veljeään sanoen: ’Oppikaa tuntemaan Herra!’ Sillä kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut, sanoo Herra. Minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejään.»

Jeremia 31:31–34

1. Uusi asenne

Tämä Jumalan lupaama uusi liitto solmittiin Jeesuksen kautta. Sen vaikutus koskee ensinnäkin asennettamme.

Ensimmäinen liitto, jonka Jumala solmi Mooseksen välityksellä, ei ollut riippuvainen asenteesta. Se oli sen ajan vasallisopimuksen kaltainen. Vasallisopimuksessa heikompi kuningas teki vahvemman kuninkaan kanssa sopimuksen siitä, että heikompi valtakunta on uskollinen vahvemmalle. Sopimuksessa ei kysytty sen kummemmin mielipiteitä, eikä alistuvan osapuolen mielialaa. Kyse oli enemmänkin pakosta.

Näin vanhassa liitossakin oli pitkälti. Ensinnäkin siihen liittoon synnyttiin, vaikka myös muunmaalaisten oli mahdollista liittyä siihen. Toiseksi liiton ehdot olivat kovat. Jos niitä rikkoi, oli seurauksena erottaminen kansasta tai jopa kuolema. Liitossa pysyminen perustui pakkoon ja pelkoon ja oli pitkälti ulkoista suorittamista.

Sen sijaan uusi liitto menee syvemmälle. Jumala lupaa muuttaa sisimpämme. Hän korjaa rikkoutuneen moraalimme ja johdattaa meidät näin tahtonsa mukaisiin tekoihin.

Liiton perustavana voimana on armo. Epäonnistuminen liiton ehtojen noudattamisessa ei automaattisesti tarkoitakaan karkoitusta tai kuolemaa, vaan jokainen voi saada uuden mahdollisuuden.

Uudessa liitossa Jumalan palveleminen lähtee sydämestä, ei pakosta tai pelosta.

2. Uusi suhde

Toiseksi uusi liitto tarkoittaa myös uutta suhdetta. Vanha liitto oli hyvin rajattu ja tiukka. Se perustui ensisijaisesti kansallisuudelle ja syntyperälle. Vaikka liittoon kuului Jumalan palveleminen esimerkiksi päivittäisten uhrien kautta, tavallisilla kansalaisilla ei välttämättä ollut kovinkaan syvää suhdetta Jumalaan.

Uusi liitto taas perustuu siihen, että Jumala itse syntyi ihmiseksi, tuli meitä lähelle, ollakseen meidän kanssamme. Vanhan liiton kaukaisesta Jumalasta siirryttiin uuden liiton läheiseen Jumalaan, jonka jokainen voi tuntea.

Uusi suhde tarkoittaa sitä, että Jumala on kansamme joka hetki. Suruissa, iloissa, vaikeuksissa ja voitoissa.

Uusi suhde Jumalaan tarkoittaa myös haastetta meille. Sananmukaisesti se on jotakin uutta ja uusien asioiden edessä on aina oppimisen paikka. Meille se tarkoittaa sitä, että meidän pitää opetella uskomaan ja elämään uuden suhteemme mukaisesti.

Oppia ensinnäkin uuden suhteemme pyhyys. Olemme Jumalan lapsia. Hänen kansaansa. Oppia uuden suhteemme tuoma rohkeus. Jumala ei ole vihollisemme, vaan rakastava isämme! Ja oppia myös uuden suhteemme rakkaus. Jumala todellakin rakastaa ja välittää meistä.

3. Uusi identiteetti

Oikeastaan näistä kahdesta nousee uuden liiton kolmas ominaisuus, joka on uusi identiteetti.

Usko Jeesukseen, ja se liitto jonka osallisia olemme tuon uskon kautta, muuttaa meidät. Ensinnäkin se tarkoittaa sitä, että olemme saaneet Jumalalta anteeksi. Hän on vapauttanut meidät synnistä ja tehnyt meidät uudeksi. Me, seurakunta, olemmekin itse asiassa hänen uuden luomisensa ensi hedelmää. Me olemme maailmassa Jumalan valtakunnan kansalaisia ja tuomme hänen tahtoaan näkyväksi täällä.

Uusi identiteetti perustuu armoon. Ei siihen, mitä itsessämme kykenemme ja voimme, vaan siihen, mitä Jumala on tehnyt meidän puolestamme. Uusi identiteetti on siis käsitystä Jumalan voimasta elämässämme.

Uusi identiteetti on myös pyrkimystä elämään Jumalan valtakunnan kansalaisena, sen arvon mukaisesti ja siinä kasvaen. Ei kuitenkaan pakosta tai velvollisuudesta, vaan rakkaudesta. Koska olemme saaneet niin paljon, niin haluamme myös antaa takaisin.

Uusi vuosi, uusi mahdollisuus

Muistuta itseäsi Jumalan uudesta liitosta näin uuden vuoden alussa. Käänny Jumalan puoleen. Ei vain tänään vaan joka päivä.

Odota Jumalalta ihmeitä. Opettele tuntemaan hänet ihmeidentekijänä ja yllättäjänä. Jumala tekee aina uutta.

Ota myös vaikeat ajat hänen kädestään. Vaikka Jumala ei niitä aiheuttaisikaan, hän kuitenkin on niissä kanssasi. Opettele myös positiivisuutta. Ota esimerkiksesi Paavali, joka keskellä myrskyä laivan ollessa uppoamispisteessä oli varma siitä, että vielä he jollekin saarelle ajautuvat.

Ja anna tämän uuden vuoden olla muistuttamassa sinua siitä, että Jumalan uusi liitto perustuu armoon ja rakkauteen. Emme koskaan ole niin epäonnistuneita, etteikö Jumala voisi meitä auttaa.

Jaa tämä:
Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *