Vaikka läpi talon katon

Jeesus palasi Kapernaumiin, josta oli tullut hänen tukikohtansa Galileassa. Tekstissä puhutaan ”hänen talostaan” tai yleisesti talosta. On epävarmaa, mitä tällä tarkoitetaan. Vaihtoehtoina on, että Jeesus majoittui Kapernaumissa Pietarin anopin taloon tai sitten hän hankki oman talon sieltä. Käytännössä tällä ei ole väliä, pääasia on, että Jeesuksella oli Kapernaumissa vakituinen majapaikka, joka oli yleisesti tiedossa.

Jonkin ajan kuluttua Jeesus palasi Kapernaumiin. Kun ihmiset kuulivat tästä, he kerääntyivät jälleen sankoin joukoin hänen majapaikkansa edustalle. Jeesus puhui heille hyvästä sanomasta. Neljä miestä yritti kantaa halvaantunutta hänen luokseen, mutta he eivät päässeet väkijoukon läpi. Niinpä he päättivät purkaa katon siltä kohdalta, missä Jeesus oli. Sitten he laskivat halvaantuneen alas vuodematon varassa. Kun Jeesus näki, kuinka paljon miehet luottivat häneen, hän sanoi halvaantuneelle: »Poikani, kaikki syntisi annetaan anteeksi.»

Talossa istui myös muutamia oppineita. He ajattelivat mielessään: »Miksi hän tuolla tavalla puhuu? Tuohan on jumalanpilkkaa. Voiko muka kukaan paitsi Jumala antaa syntejä, jumalanvastaisia tekoja, anteeksi?» Jeesus tiesi hengessään heidän ajatuksensa ja vastasi: »Kuinka te tuollaista ajattelette? Eikö ole helpompaa sanoa ’Syntisi annetaan anteeksi’ kuin ’Nouse, ota vuodemattosi ja kävele kotiisi’? Mutta jotta tietäisitte, että Ihmisen Pojalla on valta antaa syntejä anteeksi, käsken sinua, halvaantunut: Nouse, ota vuodemattosi ja kävele kotiisi!» Silloin mies nousi, otti mattonsa ja lähti pois. Ihmiset hämmästyivät ja ylistivät Jumalaa. He huudahtivat: »Tällaista emme ole ikinä nähneet!»

Markus 2:1–12

Kertomuksen alku on hyvä esimerkki siitä kuvauksesta, mihin edellinen luku päättyi. Heti, kun Jeesuksen saapuminen kaupunkiin tuli ihmisten tietoon, he kerääntyivät suurena joukkona hänen majapaikkansa edustalle. Yksityisyydestä ei siis voinut puhua, vaan Jeesus oli selvästi oman aikansa julkkis.

Tämä Kapernaumin tapahtuma tuo jälleen uuden vaiheen Jeesuksen toimintaan. Nyt ensimmäistä kertaa juutalaiset oppineet alkoivat vastustaa häntä. Markuksen evankeliumia leimaava kysely ja ihmettely alkaa saada myös epäileviä sävyjä.

Jeesus päästi talolle tulleet ihmiset sisään majapaikkaansa, mutta heitä oli tosiaan niin paljon, että vain pieni osa mahtui sisään. Luultavasti talon ikkunat aukaistiin, niin että myös ulkopuolella lähimmät ihmiset kuulivat, mitä Jeesus puhui. Hän julisti heille sanaa. Se tarkoitti samaa kuin evankeliumin julistaminen.

Julistuksen katkaisee halvaantuneen laskeminen Jeesuksen luo katon läpi. Halvaantuneen miehen auttajien toiminta sivuutetaan evankeliumissa aika neutraalisti. Luulisi, että herättäisi jonkinlaisen reaktion, että tuntemattomat ihmiset tulevat rikkomaan kattoa. Kertomuksen tyyli johtuu kuitenkin todennäköisesti tuon ajan rakennustyylistä. Vaikka katon kaivaminen auki tekikin vahinkoa, se voitiin myös melko helposti korjata.

Joka tapauksessa halvaantuneen ystävien toiminta kuvasti heidän vahvaa uskoaan Jeesusta kohtaan. He olivat valmiita näkemään paljonkin vaivaa, että saivat ystävänsä Jeesuksen luo. Jeesuksen vastaus halvaantuneen ystävien toimintaan on kuitenkin yllättävä. Hän julistaa halvaantuneen synnit anteeksi. Johtuiko tämä siitä, että Jeesus huomasi halvaantuneella olevan suurempiakin ongelmia vai halusiko hän opettaa tällä jotakin?

Ainakin se kertoo jälleen siitä, että Jeesus kohtasi ihmiset kokonaisuutena. Riippumatta siitä, kuinka syntinen halvaantunut oli tai johtuiko hänen halvaantumisensa kenties synnistä, Jeesus huomioi miehen sisäisen tilankin. Synninpäästöllä Jeesus ilmaisi halvaantuneelle, että hän on hyväksytty ja arvokas. Mielenkiintoista on myös se, että halvaantunut itse ei tai edes hänen ystävänsä ei anna aihetta synninpäästölle. Sitä ei pyydetä. Ehkä se kertookin jotakin myös Jeesuksen motiiveista. Toinen vihje saattaa olla Jeesuksen käyttämässä ”poikani”-puhuttelu.

Puhuttelu viittaa läheiseen suhteeseen, mikä on esimerkiksi mestarin ja oppilaan välillä. Tällä Jeesus ilmaisee, että tapahtuma on osa laajempaa muutosta. Jeesus on tuomassa esiin uutta Israelia, uutta liittoa, jonka patriarkka hän on. Jo Vanhassa testamentissa uuden liiton keskeisenä teemana oli anteeksiantamus. (Jer. 31:34). Niinpä synninpäästöllä ja sitä vahvistavalla parantamisella Jeesus osoitti tuon uuden liiton olevan jo vaikuttamassa.

Paikalla olevat juutalaiset oppineet pöyristyvät Jeesuksen antamasta synninpäästöstä. Heidän mukaansa vain Jumala voi antaa syntejä anteeksi. Vaikka tämä on totta, he eivät ole ihan oikeassa. Mooseksen lainkin mukaan papit välittivät Jumalan anteeksiantoa temppelissä. Perinteisen juutalaisenkin näkemyksen mukaan anteeksiannon välikappaleena oli aina ihminen. Jeesuskaan ei antanut ymmärtää, että hän olisi antanut syntejä anteeksi, sillä hän käytti tarkoituksella passiivia, joka viittaa Jumalaan. Hän jättää vielä Jumalan nimen mainitsematta, kuten asiaan kuului, sillä sitä ei kunnioituksesta haluta mainita.

Varsinainen ongelma olikin se, että nyt ei oltu Jerusalemin temppelissä eikä Jeesus ollut pappi. Hän rikkoi siis totuttua käytäntöä ja astui juutalaisten oppineiden alueelle. Tavallaan oppineet siis jopa vääristävät Jeesuksen sanoja, mikä kertookin heidän motiiveistaan. Vaikka Jeesusta vastustaneet juutalaiset vetosivat kritiikissään jumalanpilkkaan, heidän varsinainen motiivinsa oli kuitenkin se, että Jeesus alkoi kilpailla ihmisten suosiosta heidän kanssaan. Ja Jeesus oli selvästi voitolla.

Markus alleviivaa, että oppineet ajattelivat tätä kaikkea vain mielissään. He eivät sanoneet sitä ääneen, mutta silti Jeesus tiesi, mitä he ajattelivat. Niinpä Jeesuksen vastauksen heille on täytynyt olla vaikuttava. Ei pelkästään siksi, että Jeesus todisti valtansa parantamalla halvaantuneen, vaan myös osoittamalla, että hän tietää heidän ajatuksensa. Se kertoi selvin sanoin siitä, että tässä oli nyt jotakin enemmän kuin pelkkä tavallinen ihminen.

Koska juutalaiset oppineet olivat väärin perustein syyttäneet mielissään Jeesusta jumalanpilkasta, että hän asettuisi Jumalan asemaan, Jeesus vastavetona haastaa oppineet. Kumpi on helpompaa sanoa halvaantuneelle: ”syntisi on annettu anteeksi” vai ”nouse ja ota vuoteesi”? Oikea vastaushan on tietenkin ensimmäinen. Syntien anteeksisaamista on vaikea ulkopuolisen todentaa, mutta halvaantuneen parantumisen todistaminen on helppoa.

Mutta Jeesus ei jätä asiaa pelkkään haasteeseen, vaan vie sen pidemmälle. Ensinnäkin hän lausuu väitteen, että Ihmisen Pojalla on valta antaa syntejä anteeksi maan päällä. Tässä Jeesus suoraan sanoo, että hänellä on valta antaa syntejä anteeksi. Oppineiden vääristynyt syytös onkin totta. Kaiken lisäksi Jeesus viittaa itseensä Ihmisen Poikana. Nimitys ei tarkoita yleisesti ihmistä, vaan on erityinen messiaaninen nimi, joka tulee Danielin kirjasta. (Dan. 7:13–14). Siellä kerrotaan, että Ihmisen Poika saa vallan, kunnian ja kuninkuuden.

Toiseksi Jeesus sitten todistaa valtansa sanomalla halvaantuneelle ”nouse, ota vuoteesi ja mene kotiisi”. Vastauksena halvaantunut nousi välittömästi, keräsi vuodemattonsa ja lähti. Parantuminen oli yhtäkkinen ja täydellinen. Vuosikausia, ehkä jopa koko ikänsä halvaantuneena olleena miehen lihakset olivat surkastuneet ja epäilemättä kävelytaitokin oli heikko. Niistä huolimatta mies käveli yhtäkkiä kuin mitään vikaa ei olisi ollutkaan.

Näin Jeesuksen vastaus juutalaisille oppineille oli kiistaton. Miehen parantuminen herätti taas väkijoukossa riemua ja ihmetystä. Oppineiden luonteelle se oli kuitenkin kova kolaus ja tästä eteenpäin he esiintyvätkin melko poikkeuksetta Jeesuksen vastustajina.

Jaa tämä:
Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *