Oletko valmis?

Muutin Säteen kanssa kesäkuun lopulla Turkuun. Yksi ensimmäisiä uutisia, mitä uudessa kotikaupungissani kuulin, oli että täällä on hiippailija.

Joku murtautuu öisin ihmisten asuntoihin. Yllättävintä tässä on se, että kyseinen hiippailija pääsee asuntoihin sisälle ilmeisesti omalla avaimellaan. Kevään aikana poliisille on ilmoitettu yli 20 tapausta hiippailijasta.

Meillä hiippailija ei ainakaan meidän tietääksemme ole käynyt, eikä välttämättä käykään, sillä talossa on juuri ollut mittava remontti, jonka yhteydessä muun muassa lukot on vaihdettu.

Tästä Turun hiippailijasta tuli mieleeni Jeesuksen kehotus valvoa. Hän puhui siitä, miten hän palaa takaisin kuin varas yöllä. Kuvitelkaa: Jeesus vertaa itseään varkaaseen!

Tietenkään Jeesuksen vertausta, kuten vertauksia muutenkaan, ei tule ottaa kaikilta yksityiskohdiltaan. Vertauksen tarkoitus on kuvata ja selventää jotakin. Niinpä Jeesuksen varas-vertauksessakin pääajatus on yllättävyydessä ja odottamattomuudessa.

Varas, kuten Turun hiippailija, ei ilmoita etukäteen tulostaan. Hän ei soita ovikelloa. Muutenhan talon asukkaat voisivat varautua varkaan tuloon.

Jeesuksen valvomiskehotuksessakin ajatus on juuri varautumisessa ja valmistautumisessa. Valvominen tarkoittaa Efesolaiskirjeen kuudennen luvun taisteluasu-kuvauksen tai esimerkiksi vertauksen 10 morsiusneidosta (Matt. 25:1–13) mukaisesti valmistautumista.

Valvominen tarkoittaa kahta asiaa. Ensinnäkin se on jatkuvaa uudistumista. Meidän tulee pitää jumalasuhteemme tuoreena ja elävänä. Tämä toteutuu rukouksen, raamatunluvun ja seurakuntayhteyden kautta. Uskonelämämme ei saa perustua vain menneille kokemuksille, vaan Jumalan tuntemiseen tänään.

Toiseksi se on suunnitelmallisuutta. Usko ei ole menneeseen katsomista eikä kokonaan tässä hetkessä elämistä. Se on myös katsomista tulevaisuuteen. Suunnittelua, mitä Jumala tahtoo minun tekevän, mitä itse tahdon ja minne olen matkalla.

Valvominen ei ole kuitenkaan pelkkää lopunaikojen odotusta, vaan se koskee jokapäiväistä elämäämme.

Aivan samaan tapaan kuin Turun hiippailijan varalta kannattaa varautua esimerkiksi asentamalla oveen turvaketjun, myös omassa elämässä erilaisiin asioihin voi varautua etukäteen.

Enkä tarkoita pelkästään pahoja asioita, vaan myös hyviä. Niin että huonoina aikoina, olemme varautuneet selviämään niistä Jumalan avulla, mutta myös hyvinä aikoina osaamme ottaa siunaukset vastaan Jumalan kädestä.

Julkaistu aikaisemmin Rauhan Sanomia – Nya Budbäraren -lehdessä 4/2012.

Jaa tämä:
Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.